HER BOR MUTTERNE

Mine marsvin bor 2 forskellige steder, hanner, drægtige hunner og unger går i mutterummet. Ungdyr, pensionister og hunner der ikke går ved han/ har unger går i en stor boks i hestestalden. Herunder er billeder og beskrivelser af begge steder.

Mutterummet

Mine mutter har deres bolig i stalden, i et lukket rum med vindue. Om vinteren opvarmes det til ca. 15 grader og om sommeren er der mulighed
for at sætte netdør i så det he
ller ikke bliver for varmt. Der er desuden mulighed for aircondition hvis temperaturen er helt vild en dag, men de tykke stenvægge gør at temperaturen som regel er god derinde.

De bor i et skabsbur der er bygget til rummet og går hele vejen rundt.
Buret har 4 etager og nederste etager er lige præcis så højt over gulvet
at der er plads til 2 bedrollers under buret, så der er god plads
til opbevaring af foder og andre mutteting.

Skabet er 60 cm. dybt hele vejen rundt og hjørnerne er lavet skrå
både forrest og bagerst i buret for at udnytte pladsen bedst muligt og samtidig kunne nå ind i hjørnerne. Skillerum kan sættes ind for hver
40 cm., så det er muligt at indrette nøjagtigt som der er behov for.

Fronten er glas, billigere og pænere end plexiglas der hurtigt bliver lidt slidt. Alle glas har samme størrelse, så det er lige meget hvor de kommer i efter
en rengøring. Der er desuden glas i skillevæggene for at give mest
muligt lys og så kan mutterne i det mindste se hinanden
hvis en er nødt til at gå alene i en periode.

Der er lagt vinyl i bunden, det er bukket ud over kanten for at lette rengøringen mest muligt. Vandflasker hænger i kroge i loftet,
så er det bare at sætte en ny krog op hvor det er nødvendigt.
Dette dejlige skab blev bygget i sommeren 2007,
og jeg har nydt det hver dag siden.

Mutterummet i september 2011:Herunder er billeder af mutterummet, taget ved indflytningen sommeren 2007, (husene er endnu ikke kommet med ind):


Mutteboksen

Boksen er en tidligere hesteboks som jeg har lavet om til marsvineparadis (synes jeg selv og mine grise i hvert fald). Den ene side hvor der ikke er murede vægge er der træ op i normal bokshøjde og det sidste stykke op til loftet er der volierenet, så der ikke kan komme andre dyr derind.

Vandflaskerne sidder i et brædt på væggen hvor der boret passende huller i. Det er nemt at skifte vand og fungerer godt.
Foder får de dels i skåle og dels i et langt trug lavet af en tagrende. De får godt med forskelligt guf for at holde varmen og vægten.
Som høbar har en gammel vasketøjskurv, så der altid er hø tilgængeligt, desuden får de dagligt løst hø også.
Grønt kommer de fleste og henter ved kanten og resten bliver fordelt i boksen så alle får og de kan bruge lidt tid at finde det hele.

De går altid på dybstrøelse. Jeg muger i bund ca. 2 gange årligt. Om vinteren muger jeg aldrig i bund, den tykke bund isolerer godt og er altid tør på overfladen. Jeg fjerner jævnligt beskidt hø og giver naturligvis rene spåner efter behov.

Om vinteren har de 2 store isolerede huse, som nemt rummer alle marsvin på en gang. Der er altid lunt og dejligt i de isolerede huse, som har flere udgange, så alle kan komme ud. På de rigtig kolde dage ved de små godt hvor der er rart og kan findes meget afslappede i de store huse. De har selvfølgeligt også nogle mindre huse, hvis de bliver lidt for hyggeligt i de store huse.
Om sommeren har de i stedet et udvalg af forskellige mere åbne huse, så de bliver for varme i de tætte huse.

Jeg er meget glad for at have fået lavet boksen. Mutterne trives imponerende godt derude, selv dem der er umulige at få ind i en flok falder hurtigt til. Nye medlemmer af gruppen bliver altid taget godt imod af en lille velkomst-gruppe og snust igennem hvorefter alle futter afsted igen.
Generelt er gruppen i boksen meget sund, der er sjældent syge mutter. Både unge og gamle dyr trives og vokser /holder vægten godt derude. Hunnerne flytter i boksen når de er 3-4 mdr., og går der det meste af de deres liv, men kommer ind i mutterummet når de skal til han og indtil ungerne er vænnet fra. I perioder med mange udstillinger går de også i mutterummet.

Her er billeder af boksen taget i januar 2011:


Her er billeder af boksen i sommerudgave taget i august 2011: